Academy of life care planners
Image default
Society / Law

Auteursrecht op internet, pas op!

Wat veel mensen niet weten is dat het auteursrecht ook op internet geldt! Dit noemt men dan auteursrecht internet. Wanneer iemand spreekt over het auteursrecht wordt er vaak gedacht aan boeken, tijdschriften en/of informatieve brieven of andere teksten. Maar het auteursrecht is natuurlijk ook van kracht op teksten en content dat op het internet is geschreven. Je kunt niet zomaar teksten die je op het internet vind kopiëren en ergens anders weer plaatsen onder je eigen naam.
Naast teksten en content zijn er nog meer zaken die kunnen vallen onder auteursrecht op internet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afbeeldingen en foto’s, maar ook video’s. Daarnaast kunnen liedjes en andere audio uitingen ook vallen onder het auteursrecht internet. Wanneer jij bijvoorbeeld een zelf geschreven lied op het internet plaatst, wil jij natuurlijk ook niet dat dit zomaar door iemand wordt overgenomen. Het is tenslotte jouw eigen werk.

Hoe komt dit voor in de praktijk?

Wanneer iemand een foto of video op het internet plaatst, is het niet de bedoeling dat deze zomaar wordt overgenomen. Er zit copyright op foto’s, afbeeldingen, video’s, tekst, content, muziek en meer! Pas daarom altijd goed op wanneer je zomaar een afbeelding van het internet plukt en gaat gebruiken voor bijvoorbeeld een presentatie. Het kan namelijk zijn dat deze presentatie wordt verspreid, en dat de eigenaar van de foto erachter komt dat jij zomaar zijn/haar foto hebt gebruikt en verspreid zonder dat hier toestemming voor gegeven is. Het is daarom erg aan te raden om goed op te letten voordat je zomaar iets van het internet afhaalt. Het kan namelijk goed voorkomen dat je hier later problemen van gaat ondervinden. En dat is natuurlijk het laatste wat je wil.

Wat te doen bij conflicten?

Heb je toch te maken gekregen met een conflict dat betrekking heeft tot auteursrecht internet? Raadpleeg dan eens een advocaat of jurist die zich heeft gespecialiseerd in het auteursrecht. Grote kans dat je hier veel baat bij hebt!

 

https://www.lawfox.nl/internetrecht/auteursrecht-internet/