Academy of life care planners
Image default
Society / Law

Het intellectueel eigendomsrecht bestaat uit…

Het intellectueel eigendomsrecht is een verzamelnaam voor rechten als het auteursrecht, octrooirecht, databankenrecht en het handelsnaamrecht. Doordat het IE (intellectueel eigendomsrecht) een verzameling is van verschillende rechten zijn er veel mensen die met dit recht te maken krijgen. Denk aan programmeurs, ontwerpers, fotografen, bloggers, uitvinders, journalisten en meer. Deze mensen hebben allemaal 1 ding gemeen: wanneer zij een werk maken zijn ze allemaal houder van het intellectueel eigendomsrecht.

Wanneer mag je iets een ‘werk’ noemen?

Er zijn een paar eisen waaraan een werk moet voldoen voordat het een werk genoemd mag worden. Het moet origineel zijn, een eigen werk en voldoende uitgewerkt. Heb je een idee voor een gaaf verhaal dat origineel is en wat je zelf hebt bedacht? Dan heb je hier nog geen auteursrecht op! Dit komt omdat het gaat om een idee, en niet om een uitgewerkt plan. Een idee geldt dus niet voor het auteursrecht. Zorg er daarom voor dat je het werk ook daadwerkelijke voldoende uitwerkt om de rechten te kunnen opeisen. Anders gaat een ander er misschien met jouw idee vandoor omdat deze persoon het wel voldoende heeft uitgewerkt.

Problemen op het gebied van het intellectueel eigendom?

Heb je een conflict opgelopen met betrekking van het Intellectueel Eigendomsrecht? Of het nou gaat om het auteursrecht of het octrooirecht? Zorg er voor dat je de zaak uiterst serieus neemt. Of je nou zelf wordt aangeklaagd of jij klaagt iemand aan. Het is van groot belang dat je actief te werk gaat en dat je alles netjes afhandelt. Schakel voor de zekerheid intellectueel eigendom advocaten in als je zeker van je zaak wil zijn. Zo heb je de zekerheid dat er een expert met je meekijkt en dat je geen belangrijke punten vergeet of over het hoofd ziet.  

https://www.lawfox.nl/intellectueel-eigendomsrecht/