Academy of life care planners
Image default
Society / Law

Wat te doen bij een grote brand in huis

Een grote brand in huis wil niemand natuurlijk meemaken. Het is iets waar u de moed van in de schoenen kan zakken. U kunt natuurlijk preventieve maatregelen nemen zoals een rookmelder, maar soms heeft u het niet in de hand en een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

Grote brand in uw huis

U moet er niet aan denken maar toch gebeurd het gemiddeld 103.657 keer per jaar. Een schrikbarend hoog aantal branden. Niet al deze branden groeien uit tot een grote brand maar blijven soms beperkt tot bijvoorbeeld het gasfornuis. Een grote brand kan zich eenvoudig ontwikkelen wanneer er geen preventieve middel zijn geïnstalleerd zoals een rookmelder, blusdeken of een brandblusser. Dit is dan ook direct de eerste en belangrijkste tip van dit artikel: Installeer preventieve waarschuwingssystemen en blusmiddelen.

Oorzaken van een grote brand

Oorzaken zijn bijvoorbeeld de bekende vlam in de pan. De olie wordt te heet en vliegt spontaan in brand. Blussen met water helpt niet, sterker nog; het wordt er alleen maar erger van. Ook is kortsluiting een bekende oorzaak van brand in huis wat makkelijk kan uitlopen tot een grote brand. Tot slot is brand door de droger nog een veelvoorkomende gebeurtenis. De rubbers van de drogers dienen daarom altijd goed schoongehouden te worden omdat anders het vuil in deze rubbers te warm wordt en in brand vliegt.

Wat te doen bij een grote woningbrand

Wanneer een brand is uitgegroeit tot een grote woningbrand en u bent er te laat achter gekomen, is het belangrijk dat u

1. zo snel mogelijk de hulpdiensten op de hoogte brengt.
2. geen risico probeert te lopen en houd altijd uw eigen veiligheid in de gaten.
3. altijd goed blijft nadenken bij alles wat u doet. Maak dus geen gebruik van de lift en stel altijd aanwezigen veilig.
4. de vluchtroute kent. Kunt u en uw gezin vanuit uw slaapkamer blind bij de voordeur komen? Oefen dit een aantal keren en houd dit maandelijks bij.

Een grote woningbrand is iets dat u niet klein moet nemen maar serieus moet opvatten. Het kan u overkomen, zorg daarom altijd dat u weet wat u moet doen. Zo bent u voorbereid en komt u nooit voor verassingen te staan.

Na en tijdens de brand

Na en tijdens de brand is het ten eerste belangrijk dat de betrokkenen veilig zijn. Vervolgens schakeld u zo snel mogelijk de verzekeraar in zodat de brandschade goed door een schade expert wordt opgenomen en u eventueel tijdelijke woonruimte kan worden aangeboden. Wil de expert van de verzekering nu niet meewerken, Dan is het een zaak voor een onafhankelijke schade expert. Zij kunnen u verder op weg helpen om ten eerste uw tijdelijke huisvesting geregeld te krijgen en vervolgens om de vergoeding van de schade te regelen.

Wilt u geholpen worden of kent u iemand die dringend hulp nodig heeft? Kijk dan eens snel op de website van Schadeoplossing Nederland B.V. om te kijken of onze hulp iets voor u of uw omstander is. Wij merken te vaak dat mensen direct na een brand niet goed weten wat ze moeten doen. Stichting Salvage is hier ook bijzonder behulpzaam voor de eerste bereddering. Voor het verhalen van de gevolgschade kunt u ons inschakelen

 

 

 

https://schadeoplossing.nl/brandschade